Hexicon förvärvar Wave Hub Ltd för att demonstrera teknik för havsbaserad flytande vindkraft

Hexicon, en ledande teknik- och projektutvecklare inom flytande vindkraft, förvärvar Wave Hub – en testsite för flytande vindkraft i Cornwall i sydvästra England.

Avtalet, som förväntas slutföras i slutet av maj, innebär att Hexicon genom sitt brittiska dotterbolag TwinHub Limited förvärvar tillgångarna i Wave Hub Limited från lokala myndigheter, Cornwall Council.

Wave Hubs site ligger 16 km norr om St Ives och Carbis Bay, där världens ledare kommer att samlas för G7-toppmötet 11-13 juni.

Hexicon avser att utveckla ett flytande vindkraftsprojekt om 30-40 MW på siten och distribuera sin innovativa flytande plattform med tvillingturbiner.

Teamet kommer att fastställa hur tekniken kan distribueras ut på marknaden och utforska de roller som lokala leverantörer kan spela under utredningsarbetet, i tillverkning och montering, förankring och installationer, samt tillgodose de långsiktiga behoven hos den havsbaserade vindkraftsindustrin. El kan komma att genereras från 2025. Hexicon arbetar med Bechtel, en global ledare inom teknik, konstruktion och projektledning.

Projektet ses som mycket positivt för Cornwall, som har en betydande leveranskedja för förnybar energi till havs och har arbetat hårt för att positionera den maritima regionen som en bas för flytande vindkraftsprojekt i Keltiska havet, där The Crown Estate nyligen tillkännagav sin avsikt att erbjuda en ny möjlighet att leasa flytande vindkraft för projekt på cirka 300 MW.

Affären inkluderar inte Wave Hub Development Services. Cornwall Council kommer att behålla detta som ett helägt företag för att ge stöd till TwinHub-projektet och andra projekt i Keltiska havet.

Steve Jermy, ordförande för Wave Hub Development Services och direktör för Cornwall and Isles of Scilly Local Enterprise Partnership (LEP), säger: "Detta är ett milstolpsavtal med Hexicon om att ta sin innovativa flytande vindkraftsteknik till Cornwall. Det kommer att bli det första projektet av sitt slag i Keltiska havet och kickstarta vår regionala ambition att installera våra 3GW till 2030, vilket kan skapa tusentals arbetstillfällen och generera hundratals miljoner pund till lokala ekonomier."

Marcus Thor, vd för Hexicon, säger: "Hexicon har varit verksamt på den brittiska marknaden för flytande vindkraft sedan 2014 och ser förvärvet av Wave Hub och införandet av vår tvillingturbinteknik i Keltiska havet som en språngbräda för att uppfylla vår långsiktiga ambition att utveckla flytande vindkraftsprojekt i stor skala som kan leverera långsiktigt stabil och säker förnybar energi till lägsta möjliga kostnad."

Storbritannien är redan världsledande inom havsbaserad vindkraft och projektet kommer att stärka regeringens mål om 40 GW havsbaserad vindkraft till 2030, inklusive minst 1 GW flytande vindkraft. Havsbaserad vindkraft är en första punkt i Storbritanniens 10-punktsplan för en grön industriell revolution som en del av sin färdplan för återhämtning efter pandemin, som publicerades i november förra året.

Wave Hub Ltd:s tillgångar omfattar en nätanslutning på 30 MW och ett avtal med Western Power Distribution (utbyggbart till 40 MW), ett fyrväga knutpunktsnav för havsbotten 16 km från kusten och fyra intermatriska kablar, en landbaserad understation och tillhörande mark, och ett tillstånd för åtta kvadratkilometer hav med vattendjup på mellan 51 och 57 meter med en av de bästa havsbaserade vindkraftsresurserna i Europa. TwinHubs användning av anläggningen för flytande vindkraftsteknik är i slutändan föremål för avtalet från The Crown Estate, med vilka hyresdiskussioner pågår.

Medie- och IR-kontakt:
Marcus Thor, +46 73 924 44 93, marcus.thor@hexicon.eu

Om Hexicon
Hexicon erbjuder en patenterad teknik för flytande vindparker som möjliggör att generera stora mängder förnybar energi ute till havs, samt utvecklar vindkraftsprojekt på djupa vattenområden. Bolaget grundades 2009 och har medverkat i utvecklingsprojekt över hela världen, bland annat världens största flytande vindpark utanför Sydkorea. Flytande vindkraft bedöms vara en viktig komponent när världen går från fossila bränslen till förnybar energi. För mer information, besök www.hexicon.eu.