Hexicon slutför förvärvet av Wave Hub Ltd för demonstration av teknik för havsbaserad flytande vindkraft

Hexicon, en ledande teknik- och projektutvecklare inom flytande vindkraft, har slutfört sitt förvärv av Wave Hubs testsite för förnybar energi belägen i Cornwall, sydvästra England. Detta banar vägen för Hexicons första utrullning av sin flytande plattform Twinwind i brittiskt vatten 2025.

Avtalet, som först tillkännagavs i maj, innebär att Hexicon genom sitt brittiska dotterbolag TwinHub Limited (TwinHub) förvärvar Wave Hub Limiteds befintliga tillgångar från den lokala myndigheten, Cornwall Council, inklusive en nätanslutning på 30 MW och ett avtal med Western Power Distribution (utbyggbart till 40 MW), ett fyrväga knutpunktsnav på havsbotten 16 km från kusten och fyra intermatriska kablar, en landbaserad transformatorstation och tillhörande mark, samt ett tillstånd för åtta kvadratkilometer hav och en 25-årig hyresavtalsoption från The Crown Estate.

Storbritannien är redan världsledande inom havsbaserad vindkraft och projektet kommer att stärka regeringens mål om 40 GW havsbaserad vindkraft till 2030, inklusive minst 1 GW flytande vindkraft. Hexicon samarbetar med Bechtel, en global ledare inom teknik, konstruktion och projektledning, för att leverera systemet.

Marcus Thor, vd för Hexicon, kommenterar: “TwinHubs förvärv av Wave Hub är helt i linje med Hexicons långsiktiga ambition att utveckla flytande vindkraftsprojekt i stor skala som kan leverera långsiktigt stabil och säker förnybar energi till lägsta möjliga kostnad. Vi ser fram emot att stödja Cornwalls ambitioner att bli en bas för flytande havsbaserade vindkraftsprojekt i Keltiska havet.”

Steve Jermy, ordförande för Wave Hub Development Services och direktör för Cornwall and Isles of Scilly Local Enterprise Partnership (LEP), kommenterar: “Denna affär tar en stor internationell investerare till Cornwall och är det första steget i vår ambition att få flytande vindkraftsteknik i kommersiell skala till Keltiska havet. Vi ser mycket fram emot att arbeta med Hexicon för att fånga de betydande ekonomiska och miljömässiga fördelarna med detta projekt för Cornwall och Storbritannien.”

Stephen Rushworth, ansvarig för ekonomiska tillgångar vid Cornwall Council, kommenterar: “Vi är glada över att TwinHub har förvärvat Wave Hubs tillgångar för användning sin banbrytande flytande vindkraftsteknik. Vi vill att Cornwall ska vara ledande inom den gröna industriella revolutionen och den här affären sätter oss i centrum av den flytande revolutionen för havsbaserad vindkraft.”

Hexicons rådgivare var Green Giraffe, Eversheds Sutherland och PKF Francis Clark.