Hexicon väljer designpartner för pionjärprojektet för flytande vindkraft i England

Hexicon har inlett ett samarbete med London Marine Consultants (LMC) avseende design och planering av TwinHub-projektet i sydvästra England. Med detta tas ytterligare steg mot att kommersialisera den banbrytande teknologin för flytande vindkraft.

Projektet TwinHub ligger 16 kilometer utanför kusten i Cornwall i sydvästra England och är den första flytande vindkraftsparken som uppförs i Keltiska havet. Projektet är planerat för 32 MW och vann den första brittiska auktionen för flytande vindkraft i juli i år och väntas vara färdigställt 2025–2027. Nu uppdrar Hexicon åt LMC att ansvara för design och planering, FEED (Front-End Engineering Design), av projektet. 
 
LMC specialiserar sig på marinteknisk design och förtöjningssystem och har omfattande erfarenhet av off shore-projekt. LMC kommer även att använda en rad olika specialister i arbetet, som exempelvis Sowento, Ryder Geotechnical, DNV och Proeon Systems, när TwinHub-projektet rör sig mot byggnation, installation och driftsättning. 
 
De geofysiska undersökningarna på platsen har just inletts och resultaten kommer att användas för att ta vidare planeringen och design av projektet, som utvecklas av Hexicon tillsammans med partnern Bechtel. TwinHub-projektet kommer att använda Hexicons patenterade teknologi TwinWind®, och väntas bli den första flytande vindkraftsparken som driftsätts med dubbel-turbin designen i skala.  
 
”Vi är mycket glada att få ansvaret för planering och design av TwinHub-projektet. Det är ett unikt på många sätt och kommer sätta standarden för hur framtidens flytande vindkraftparker planeras och byggs i stor skala. Nu skrivs historia för den flytande vindkraften och det känns stort att vara en del av det”, säger Nick Palmer, direktör på LMC. 
 
”Vi är övertygade om att LMC är rätt partner för det här uppdraget och det känns väldigt bra att ha med oss deras expertis när projektet nu går in i nästa fas. Deras höga anseende och kompetens är mycket värdefull när vi optimerar TwinWind-teknologin och sjösätter TwinHub-projektet”, säger James Brown, vd på TwinHub Ltd. 

Om TwinHub 
TwinHub är ett demonstrationsprojekt som kommer att byggas inom den existerande demonstrationsparken Wave Hub, drygt 25 kilometer utanför Hayle i Cornwall, Storbritannien. Projektet omfattar två flytande plattformar med två turbiner på vardera fundament. Vattendjupet varierar mellan 50 och 60 meter, plattformarna kommer att ankras i sjöbotten. Den totala kapaciteten kommer att vara 32 MW, vilket motsvarar elanvändningen för ca 45 000 hushåll. www.twinhub.co.uk